Grundläggande hold’em – Misstag som ofta begås av nybörjare

Denna artikel bygger på tidigare texter: 1. Kortselektion och position samt 2. Värdet av position. Läs dessa innan du börjar på denna då de är grundläggande för förståelsen av denna artikel.

Förhoppningsvis har du som läsare nu förstått att poker är komplext, men du har också fått en del av den kunskap du behöver för att i vart fall kunna spela en hand och förstå lite av det som pågår runt bordet. Innan vi nu övergår till nästa steg i pokerlärandet bör vi examinera några typiska misstag som du som nybörjare riskerar att begå. De allra flesta misstag är applicerbara på alla typer av poker.

#1 Att inte förstå vad din hand är värd

Detta misstag är ett uppenbart sådant, men ändå ack så vanligt och någonting som till och med vissa professionella pokerspelare har svårt med ibland. Det är inte nödvändigtvis så att man alltid hinner räkna ut vad ens egen hand är värd, hur den står sig i relation till andra och den konstanta förändring som flop, river och turn innebär för ens hands status. Därför har vi skapat en liten frågetabell som du alltid bör kunna svara på innan du tar beslut, särskilt gäller de post flop-situationer:

  • Vilken är den bästa hand jag kan skapa med mina hole cards?
  • Vilka händer kan slå min hand?

Detta låter enkelt, men om du vid varje givet tillfälle kan svara på dessa frågor kommer du vara långt före många andra spelare runt bordet.

#2 Att spela för många händer

Detta är ett mycket vanligt misstag. Har du någonsin suttit vid bordet och känt att du missar all action? Att alla andra spelare tjänar pengar medan du bara sitter och blöder blinds? Att du ser svag ut framför dina vänner som retar dig för att du aldrig är med på händerna? Nybörjare börjar i denna situation spela fler händer än de borde, särskilt om de inte vet vad en bra hand är till att börja med.

Problemet med denna strategi är att den först och främst grundar sig inte sällan på social press eller känslomässiga grunder(uttråkning), och mindre ofta på korten man faktiskt har på hand. Vanligtvis kommer du inte koppla på floppen och det är med den vetskapen onekligen väldigt farligt att spela många händer. Särskilt när du inte ens vet huruvida din hand är bra när du väl kopplar på.

#3 Att spela rädd

Många nybörjare är konstant rädda för det som pågår runt bordet, kanske för att de är ovana vid situationen och inte har spelat mycket innan. Ofta grundar sig också rädslan i att man inte vill begå ett misstag eller inte vill förlora pengar. På grund av detta håller de sig och spelar bara när de har en hand som de är säkra på är helt och hållet omöjlig att slå. En alternativ respons är att tänka sig att spelare som satsar har fantastiskt bra händer varje gång de gör det. Det enda sättet att bli kvitt denna rädsla är genom att spela, men det är bra att vara medveten om den i början ändå.

#4 Att bli engagerad i en hand

I hela ditt liv har du fått lära dig att ”ge upp” är någonting negativt. På grund av pokers speciella karaktär där tävlingsmomentet är väldigt tydligt riskerar du att anta att så är fallet också när du spelar händer vid bordet. Det är en farlig villfarelse. Poker ska inte spelas passivt, men att lägga sig är ofta det rätta att göra. Problemet är att det är lätt att bli emotionellt engagerad i en hand, och man stannar därför att man inte vill bli utbluffad eller se svag ut inför andra. En annan anledning kan vara att du tänker att ”bara förlorare ger upp”. Problemet med detta sinnestillstånd är att du blir en efterföljare på bordet, och du har aldrig ordentlig kontroll över situationen. Om du bara synar bets hela tiden kommer du till slut gå bankrutt.

#5 Att satsa fel

I poker kommer uttrycket ”money talks” till sin rätt. Att förstå hur mycket man bör satsa och vid vilket tillfälle är en kunskap som byggs upp till stor del genom erfarenhet, men det är också en kunskap som är otroligt viktig att ha. Nybörjare gör ofta misstagen att satsa i extremerna, antingen för lite eller för mycket. Inte sällan kan man se en nybörjare som höjer med minimiinsatsen när 5-6 spelare redan är i potten, eller kanske höjer med 5-6x minimiinsatsen när de är tidiga.

Sådana misstag leder utan undantag till kapitalförstöring i form av att antingen låta andra gå med för billigt i förhållande till din handstyrka, eller skrämma bort andra genom att signalera en alldeles för stark hand i förhållande till deras egna genom din höjning.

#6 Att jaga

Denna punkt är lik #4 men ändå väsensskild. Nybörjare väljer ofta att stanna i en hand när det ser ut som om framtiden kanske kan ge någonting bättre än nutiden. Det är inte nödvändigtvis fel att syna en satsning från en motståndare i sådana fall, men du bör alltid se till att dina pot-odds är på rätt sida när du väljer att göra det. Även om det finns en chans att du kopplar på senare kort med en hand som har potential, så kommer du förlora pengar långsiktigt om du spelar på för dåliga pot-odds.

#7 Att övervärdera marginella händer

Inte sällan blir nybörjare lyckliga när de ser en hand med något högt kort, såsom Kung-3 inte i färg. Dessa händer är givetvis inte ospelbara och inte händer man bör kasta direkt, men det är viktigt att veta hur man ska spela dem innan man ger sig in på att göra det. Problemet med dessa händer är att väldigt få floppar kommer sätta dig i säker vetskap om att du har den bästa handen, då du inte sällan kommer hamna någonstans i mitten av de händer som floppen kan skapa, se #1.

#8 Att låta känslorna påverka spelet

Nybörjare riskerar att låta andra områden i livet ”flyta in” när de sitter vid pokerbordet, och tar beslut i spelet baserat på hur de känner sig av någon annan anledning. Detta leder oundvikligen till att man förlorar pengar på lång sikt, eftersom man inte tar beslut baserat endast på den informationen man får framför sig vid bordet. Om du känner att du håller på att bli känslosam vid spel, sluta genast och ta en paus för att komma tillbaka fokuserad.

#9 Att spela tidigt

Det finns otaliga andra faktorer i spel vid poker än de kort spelaren har på hand. En som vi diskuterat ingående redan är position vid bordet i förhållande till dealerbrickan. Att ha möjligheten att agera sist ger en fantastisk fördel gentemot de andra spelarna, och är någonting som är extremt värdefullt att tänka på för en nybörjare vid varje ny hand. Många nybörjare går in i en pott när de är tidiga, eller i fel position, utan att ha en plan, endast för att sedan finna sig förlorade i handen senare på grund av informationsbrist.

#10 Att bluffa för mycket

Som nybörjare kan man lätt tro att poker bara handlar om bluff, och att det är så man tjänar de riktiga pengarna i poker. Det är en felaktig uppfattning. För att kunna bluffa effektivt måste man kunna få motståndaren att tro att man har en verklig hand, och det är omöjligt om det enda man gör är att bluffa. En komponent av detta är att genom sina satsningar berätta en ensidig historia som leder din motståndare till en klar slutsats om vilka kort du egentligen sitter på.

#11 Att spela för dyrt

Det spelar ingen roll om du bara spelar på fritiden, du måste veta att du har råd att spela igenom också ett längre förluststråk. Det behöver inte vara någon speciell anledning som får dig att förlora, det faktum att poker är ett spel som delvis beror på slumpen betyder att en viss varians förekommer, och den variansen måste man kunna ta. De flesta nybörjarna underskattar den roll som varians spelar i poker.

Misstag är lärdomar

Som nybörjare bör man se misstag som en möjlighet att lära sig mer om sitt pokerspel. Det spelar ingen roll om du begått de misstag som listats ovan, alla som spelar poker begår misstag, de professionella begår bara färre än andra. Det är precis som alla andra områden i livet. Förhoppningsvis har denna artikel i vart fall gett dig en ögonöppnare för vad du relativt enkelt kan förbättra i ditt spel.