Vad är skicklighet?

Vi skiljer på skicklighetsspel och turspel. Men vad menar vi med de två begreppen? Turspel är enklast. Ett spel där du som spelare inte har någon som helst kontroll över resultatet är ett turspel. Roulette, bingo eller lotteri till exempelvis. Visst, om du köper fler lotter så ökar du din chans att vinna. Men du kan inte påverka vilket nummer som dras, eller var roulettekulan kommer att landa. Om du gör det så fuskar du. Vinstresultatet är helt baserat på slumpen.

 

Men sen blir det lite knivigare. De flesta spel har någon form av slump eller osäkerhet inbyggt. Undantagen är spel som schack, go och othello. All information finns tillgänglig, och är du duktig nog kan du inte överaskas. I varje ögonblick finns det ett bästa drag du kan göra, oavsett vad din motspelare planerar. Sådana spel kan spelas perfekt; om du inte gör några misstag vinner du. Men är det det vi menar med skicklighetsspel? Tag till exempel tre i rad. En har kryss, en har ringar. Ett rutnät på 3 gånger 3 rutor används. Det är så enkelt, och spelplanen så liten att det är omöjligt att vinna om inte din motspelare gör ett helkorkat misstag.

 

Schack och othello fungerar på samma sätt. De har bara gjort spelplanen lite större, och introducerat fler variabler, för att överlasta våra hjärnor. Men spelen är fortfarande absoluta. Med papper och penna, och några tusen år på sig, kan du räkna ut exakt vilket drag du ska göra. Eller så kan du låta en dator göra det på ett par minuter. Och du kommer aldrig att förlora. Visst är det en form av skicklighet, men den är rätt steril och mekanisk.

 

I exempelvis de flesta kortspel däremot har du inte all information. Även om du gör den perfekta pokersatsningen, enligt odds och sannolikhet och så vidare, så kan du förlora. Kanske din motspelare bluffade och hade en starkare hand än han gav sken av. Och det är här som den verkliga skickligheten i poker kommer in. Det är inte att räkna odds och sannolikhet; det är ganska banal matematik. Det är att kunna läsa ett spelbord med alla motspelare. Och irriterande nog finns det aldrig ett perfekt drag, eller en perfekt satsning. En person som helt och hållet spelar baserat på potodds, implicerade potodds och sannolikhet kommer snabbt att genomskådas av bra spelare, och sen är han slut. Enligt matematiken spelar han perfekt poker. Och är chanslös.

 

Så det kanske är där skicklighet ligger. Att kunna reagera på sin omgivning, och på förändrade förhållanden. Även om regelverket i poker är det samma under en hel kväll, så kan sättet du spelar på konstant ändras. Det som var en perfekt satsning klockan fem, är en dum idé klockan åtta. Detta även om alla synliga kort är exakt de samma. I schack däremot är ett perfekt drag klockan fem ett perfekt drag klockan åtta, om alla pjäser står likadant. Som pokerspelare kan du aldrig bli fullärd. Det finns inget perfekt sätt att spela poker. Och det är möjligen det som gör det till ett skicklighetsspel. Du kan alltid utvecklas.